Smanjimo, reciklirajmo, hodajmo, mijenjajmo se... Zajedno možemo sve! - Reduzieren wir, recyclen wir, bewegen wir uns, verändern wir uns... Zusammen können wir alles! - Let's use less, recycle, be efficient, change our habits... Together we can do it all!

Projektima EE i OIE
do pozitivnih klimatskih promjena


Zakon o zaštiti akumulacija Modrac
 
Start-up energy+housing

Energetska savjetovališta
 u Tuzli i Sarajevu


Odgovorno upravljanje
 medicinskim otpadom


Partnerstvo za više
okolišne standarde u BiH

UNDP natječaj: “Obnovljivi izvori energije”

The UNDP Renewable Energy Challenge


webaward.me BiH2010


Od učešća javnosti
do održivog razvoja
 
 
Prečistite otpadne vode
po sistemu BiCon

Partneriwww.bicon-ag.ch

Prijatelji
www.metron.chwww.seecon.ch


www.poslodavcitk.com


www.boell.ba

www.aarhus.ba

www.zv.hr

www.bellsmovement.org


www.envforum.eu

www.ekologija.rs


www.mojaenergija.hr

http://nep.vitra.si

www.biologija.com.hr

www-pz.hodbina.ba

www.zelenaneretva.ba


www.greenpeace.com

www.udruzenje.bistrobih.ba
www.bistrobih.ba

www.ekotim.net

www.agree.net

www.Tuzla-x.com

www.komunalactz.com.ba

www.ekokuce.com

www.bhreportet.ba

www.tuzlarije.net

Motiv za realizaciju projekta


Na osnovu iskustva u radu i saradnji sa građanima i vlastima u oblasti zaštite i unapređenja okoliša, rada u politici i u potpori civilnih inicijativa, Centar je planirao i započeo sa realizacijom projekta koji će izazvati političko sudjelovanje sa ciljem da podstakne vlasti na provođenje i nadgledanje mjera koje se odnose na pitanja okoliša, energije i na prostorno planiranje.

Bosansko-hercegovačko društvo, bremenito brojnim ekonomskim i društvenim problemima, ne bi smjelo da izgubi iz vida ekološke faktore, jer bi ostvarenje kratkoročnih ciljeva (npr. jačanje industrije, izgradnja TE na ugalj, velikih hidroelektrana i sl.) moglo dovesti do dugoročne štete (zloupotreba prirodnih resursa do uništenja i trajno zagađenje cjelokupnog okoliša).


Važno je istaći da održivi razvoj, koji omogućava pristojno življenje bez uništavanja prirode i njenih resursa, ne vodi ekonomskom usporavanju, a da neodrživi razvoj, koji ne prati ravnotežu eksploatacije prirode i njeno opstajanje, onemogućava budućim generacijama uživanje zdrave prirode i ima itekako visoku cijenu.


Cilj je da se građanstvo probudi iz beznađa i nezainteresovanosti i podstakne na traženje osnovnog ljudskog, ustavom zagarantovanog prava na zdrav okoliš. Građanin treba da je upoznat sa problemima zagađenja prirodne sredine i sa prevencijom, da nauči i započne da sudjeluje u donošenju okolinskih odluka i da od vlasti traži odgovornost za stanje okoliša. Vlasti treba da odgovornije pristupe rješavanju ovih problema, da sprovode zakone i da ih upotpunjuju podzakonskim aktima, te da kontrolišu njihovu primjenu.

 

Takve probleme ne može rješavati pojedinac niti samo jedna organizacija. Zato je cilj ovog projekta da se oformi koalicija NVO koja će, prepoznajući probleme i edukovana, zajednički nastupati prema vlastima, a u cilju podsticanja projekata održivog razvoja.

 

Izlazak na javnu debatu pri donošenju procjene uticaja na okoliš i aktivno učešće u donošenju odluka, osporavanje izgradnje objekata koji će uveliko oštetiti okoliš i izazvati zdravstveni i socijalni pad, podsticaj korištenja alternativnih izvora energije uz štednju konvencionalnih, podsticaj izgradnje sanitarne deponije i smanjenja stvaranja otpada, briga o kvalitetu voda i vodnim resursima, planiranje prostora obazirući se i na ekološki aspekt, kao i brojni drugi koraci, bitne su stvari kojima težimo ovim projektom.Ovaj projekat se realizuje uz finansijsku podršku Evropske unije u okviru programa „Evropski instrument za demokratiju i ljudska prava (EIDHR)“ i Fonda otvoreno društvo BH. Sadržaj dokumenta je isključiva odgovornost Centra za ekologiju i energiju i EКО-Leonarda, te ni u kojem slučaju ne predstavlja stav Evropske unije niti Fonda otvoreno društvo.

 
Nazad do Uvoda


Broj posjeta: 427.188
Danas: 185

Pratite nas na facebook-u
Povećaj mapu »


Podržavate li pokretanje inicijative za izmjenu i dopunu Zakona o zaštiti akumulacije Modrac ?
  « prethodne ankete


Pažljivo odlažite baterije; jedna cinčana baterija može zagaditi od 5-30 m3 vode, jedna kadmijska baterija može zagaditi od 3000 do 15000 m3 vode a samo jedna merkurijeva baterija može zagaditi do 30000 m3 vode. detaljnije
svi savjeti »Flag Counter