Smanjimo, reciklirajmo, hodajmo, mijenjajmo se... Zajedno možemo sve! - Reduzieren wir, recyclen wir, bewegen wir uns, verändern wir uns... Zusammen können wir alles! - Let's use less, recycle, be efficient, change our habits... Together we can do it all!

Projektima EE i OIE
do pozitivnih klimatskih promjena


Zakon o zaštiti akumulacija Modrac
 
Start-up energy+housing

Energetska savjetovališta
 u Tuzli i Sarajevu


Odgovorno upravljanje
 medicinskim otpadom


Partnerstvo za više
okolišne standarde u BiH

UNDP natječaj: “Obnovljivi izvori energije”

The UNDP Renewable Energy Challenge


webaward.me BiH2010


Od učešća javnosti
do održivog razvoja
 
 
Prečistite otpadne vode
po sistemu BiCon

Partneriwww.bicon-ag.ch

Prijatelji
www.metron.chwww.seecon.ch


www.poslodavcitk.com


www.boell.ba

www.aarhus.ba

www.zv.hr

www.bellsmovement.org


www.envforum.eu

www.ekologija.rs


www.mojaenergija.hr

http://nep.vitra.si

www.biologija.com.hr

www-pz.hodbina.ba

www.zelenaneretva.ba


www.greenpeace.com

www.udruzenje.bistrobih.ba
www.bistrobih.ba

www.ekotim.net

www.agree.net

www.Tuzla-x.com

www.komunalactz.com.ba

www.ekokuce.com

www.bhreportet.ba

www.tuzlarije.net

Održivost projekta


S obzirom na nedovoljnu povezanost NVO-a u BiH, neposjedovanje baze podataka sa osobama i institucijama odgovornim za rješavanje problema iz oblasti okoliša i prostornog uređenja, a velika nastojanja građana i navedenih organizacija da pokrenu nešto na ovim poljima, postoje realno dobre šanse za održivost projekta. Prateći Sporazum Vijeća ministara sa NVO na nivou BiH, politički dijalozi vladinog i NVO sektora planirani projektom, imaju osnovu i pravo usmjerenje na putu zacrtanih ciljeva. Apel građanstvu za uključenje u aktivnosti tokom cijelog projketa, sigurno će biti izvorno identifikovanje problema, podsticaj vlastima na osvrtanje na problem i iznalaženje mogućnosti za prevazilaženje problema.

 

Edukacija NVO i jačanje njenih kapaciteta biće siguran korak u planiranju akcija građanstva na putu održivog razvoja, akcija koje će omogućiti uspješnost ciljeva projekta i u sljedećim godinama, kako na manjim razinama (izrada lokalnih udruženja), tako i na većim (pružanje podrške snažnim nacionalnih grupama i stvaranje međunarodne mreže). Dostignuti viši nivo vještine i znanja moći će iskoristiti i poslije završetka projekta. Steći će se pozitivna iskustva tokom svih akcija i to će se pokazati kao ohrabrujući primjer kako aktivno civilno društvo može da djeluje. Posebno kampanje koje će organizovati članice koalicije uz podršku realizatora projekta, kada će uz iznošenje svojih ideja stvoriti dobar osjećaj za sposobnost i spremnost na djelovanje.

 

Oformljena koalicija NVO-a imaće veliku ulogu u uklanjanju bojazni da vlasti djeluju neefektivno ili čak protiv javnog dobra. Koalicija mora pokušati sarađivati sa vladinim tijelima što je više moguće, otkrivajući im, u jednu ruku, da civilno društvo ima dobre ideje i mišljenja, a u drugu, da pokaže da civilno društvo ima demokratsko pravo da se brani i da smatra vladu odgovornom za njihove akcije. Koalicija će im javno pružiti “ruku” saradnje, a ako je odbiju, onda će pružiti ozbiljne dokaze javnosti da je sada potrebna prava promjena.

 

U svakom slučaju, aktivnosti na podizanju svijesti i diskusije sa vlastima će, u najmanju ruku, ispitati njihov nivo podrške, i u najboljem, ubijediti ih da poboljšaju sprovođenje zakona i metoda nadgledanja u cilju da doprinesu održivosti društva, uzimajući u obzir ne samo ekonomski razvoj, nego i socijalnu, zdrastvenu, ekološku i svaku drugu zaštitu.
Ovaj projekat se realizuje uz finansijsku podršku Evropske unije u okviru programa „Evropski instrument za demokratiju i ljudska prava (EIDHR)“ i Fonda otvoreno društvo BH. Sadržaj dokumenta je isključiva odgovornost Centra za ekologiju i energiju i EКО-Leonarda, te ni u kojem slučaju ne predstavlja stav Evropske unije niti Fonda otvoreno društvo.

 
Nazad do Uvoda
Broj posjeta: 427.188
Danas: 185

Pratite nas na facebook-u
Povećaj mapu »


Podržavate li pokretanje inicijative za izmjenu i dopunu Zakona o zaštiti akumulacije Modrac ?
  « prethodne ankete


Uporedimo li šumu i pašnjak, vidimo da šumsko zemljište propušta 10-30, pa čak i 50% više vode nego pašnjak, jer pašnjak formira plitak i vrlo gust splet tankih žilica koje jako otežavaju poniranje vode u zemlju. detaljnije
svi savjeti »Flag Counter