Smanjimo, reciklirajmo, hodajmo, mijenjajmo se... Zajedno možemo sve! - Reduzieren wir, recyclen wir, bewegen wir uns, verändern wir uns... Zusammen können wir alles! - Let's use less, recycle, be efficient, change our habits... Together we can do it all!

Projektima EE i OIE
do pozitivnih klimatskih promjena


Zakon o zaštiti akumulacija Modrac
 
Start-up energy+housing

Energetska savjetovališta
 u Tuzli i Sarajevu


Odgovorno upravljanje
 medicinskim otpadom


Partnerstvo za više
okolišne standarde u BiH

UNDP natječaj: “Obnovljivi izvori energije”

The UNDP Renewable Energy Challenge


webaward.me BiH2010


Od učešća javnosti
do održivog razvoja
 
 
Prečistite otpadne vode
po sistemu BiCon

Partneriwww.bicon-ag.ch

Prijatelji
www.metron.chwww.seecon.ch


www.poslodavcitk.com


www.boell.ba

www.aarhus.ba

www.zv.hr

www.bellsmovement.org


www.envforum.eu

www.ekologija.rs


www.mojaenergija.hr

http://nep.vitra.si

www.biologija.com.hr

www-pz.hodbina.ba

www.zelenaneretva.ba


www.greenpeace.com

www.udruzenje.bistrobih.ba
www.bistrobih.ba

www.ekotim.net

www.agree.net

www.Tuzla-x.com

www.komunalactz.com.ba

www.ekokuce.com

www.bhreportet.ba

www.tuzlarije.net

Lijek za potrošače

Nevladina organizacija Magosfa iz Mađarske u saradnji sa Centrom za ekologiju i energiju iz Tuzle je u okviru projekta pod nazivom  „Nove edukativne metode o ekološki održivoj potrošnji“  koji je implementiran pod pokroviteljstvom Ministarstva vanjskih poslova Mađarske, u  avgustu 2012. godine održala dvodnevnu radionicu za nastavnike u hotelu „Zlača“, Banovići.

Na radionici su učestvovali nastavnici razredne nastave, voditelji ekoloških sekcija kao i nastavnici ekologije i biologije. U toku dvodnevne radionice su učesnicima kroz društvene igre, praktične primjere i eksperimente prezentirane nove edukativne metode, koje će moći koristiti u radu sa učenicima sa ciljem da potaknu njihovo interesovanje za ekološki održivu potrošnju.

Osnova za praktični rad je Priručnik u kojem se nalazi zbirka modula za obrazovanje iz oblasti okoliša pod nazivom „Potrošački lijek“, koji je prilagođen lokalnim potrebama i preveden na bosanski jezik. Učesnici su dobili primjerak Priručnika, koju mogu koristiti u planiranju, pripremi i održavanju nastave.

Priručnik je pisan sa ciljem da se nastavnicima pomogne u prenošenju značaja ekološke održivosti kroz primjere iz svakodnevnog života. Tako su nastavnici različitih grupa predmeta iz osnovnih škola sa područja Tuzlanskog kantona mogli kroz eksperimente u učionici i u prirodi vidjeti kako bi mogao izgledati njihov čas sa učenicima. Tokom dvodnevne radionice obuhvaćene su ekološke teme kao što su: nedostatak slatke/pitke vode u svijetu, upotreba biljnih boja za bojenje tkanine, hrana koja raste u šumi, pranje veša u prošlosti i sadašnjosti, lokalni proizvodi, štetni uticaj reklama itd.

Priručnik „Lijek za potrošače“ preporučujemo svim nastavnicima koji u okviru nastavnog plana i programa mogu ugraditi  opisane metode, kako bi obogatili svoj rad sa učenicima. Na sljedećem link-u možete preuzeti Priručnik u pdf formatu.


Broj posjeta: 427.188
Danas: 185

Pratite nas na facebook-u
Povećaj mapu »


Podržavate li pokretanje inicijative za izmjenu i dopunu Zakona o zaštiti akumulacije Modrac ?
  « prethodne ankete


Kontrolirati eroziju tla na vlastitom imanju sadnjom biljnog pokrivača i stabiliziranjem područja sklonog erozijama detaljnije
svi savjeti »Flag Counter