Smanjimo, reciklirajmo, hodajmo, mijenjajmo se... Zajedno možemo sve! - Reduzieren wir, recyclen wir, bewegen wir uns, verändern wir uns... Zusammen können wir alles! - Let's use less, recycle, be efficient, change our habits... Together we can do it all!

Projektima EE i OIE
do pozitivnih klimatskih promjena


Zakon o zaštiti akumulacija Modrac
 
Start-up energy+housing

Energetska savjetovališta
 u Tuzli i Sarajevu


Odgovorno upravljanje
 medicinskim otpadom


Partnerstvo za više
okolišne standarde u BiH

UNDP natječaj: “Obnovljivi izvori energije”

The UNDP Renewable Energy Challenge


webaward.me BiH2010


Od učešća javnosti
do održivog razvoja
 
 
Prečistite otpadne vode
po sistemu BiCon

Partneriwww.bicon-ag.ch

Prijatelji
www.metron.chwww.seecon.ch


www.poslodavcitk.com


www.boell.ba

www.aarhus.ba

www.zv.hr

www.bellsmovement.org


www.envforum.eu

www.ekologija.rs


www.mojaenergija.hr

http://nep.vitra.si

www.biologija.com.hr

www-pz.hodbina.ba

www.zelenaneretva.ba


www.greenpeace.com

www.udruzenje.bistrobih.ba
www.bistrobih.ba

www.ekotim.net

www.agree.net

www.Tuzla-x.com

www.komunalactz.com.ba

www.ekokuce.com

www.bhreportet.ba

www.tuzlarije.net

Studijska posjeta Mađarskoj

Uz podršku Ministarstva vanjskih poslova Mađarske u saradnji sa nevladinom organizacijom Magosfa  za grupu iz Bosne i Hercegovine organizovano je studijsko putovanje uz obilazak lokalnih proizvođača u Mađarskoj. Cilj ovog projekta, je povećati popularnost domaćih proizvoda u Bosni i Hercegovini. Na studijskom putovanju su učestvovali predstavnici nevladinih organizacija, lokalnih proizvođača, škola i obdaništa, jer oni mogu indirektno uticati na promociju i popularizaciju korištenja lokalnih proizvoda.

 

 

Domaćini studijskog putovanja su bili predstavnici organizacije Magosfa iz Mađarske. Grupi od 12 članova iz BiH je predstavljena široka ponuda lokalnih proizvoda i proizvođača u Mađarskoj, kao i način njihovog organiziranja i zajedničkog djelovanja.

U okviru studijskog putovanja je organiziran obilazak malih vrtova u kojim se proizvode lokalni proizvodi u Budimpešti, posjeta lokalnim proizvođačima na obalama Dunava i područja koja su zahvaćena čestim poplavama, obilazak tržnice zatvorenog tipa, koja ima stogodišnju tradiciju u Budimpešti i tržnice otvorenog tipa na kojoj poljoprivrednici u Nagymarosu prodaju lokalne proizvode.

Za učesnike studijskog putovanja je održano predavanje o pojednostavljenom postupku koji olakšava  registraciju i razvoj firmi i prodaju lokalnih proizvoda. Učesnicima su prezentirane inicijative koje je pokrenula organizacija Magosfa koje su vezane za podsticanje proizvodnje, prodaje i korištenja lokalnih proizvoda.

Nakon obilaska lokalnih proizvođača, upoznavanja sa njihovim iskustvima organizirana je radionica na temu: Šta može škola, OCD, obdanište i lokalni proizvođač doprinijeti i kako bi mogli dobiti podršku lokalne samouprave? Na radionici su učesnici definirali konkretne korake koje će poduzeti u BiH u cilju podsticanja priozvodnje i korištenja lokalnih proizvoda.

Studijsko putovanje i radionica su pozitivno utjecale na sve učesnike, jer su dobili nove informacije i upoznali se sa korisnim iskustvima i mogućnostima proizvodnje, promocije, prodaje i korištenja lokalnih proizvoda. Jedino preostaje da učesnici putovanja ova iskustva primjene na svom radnom mjestu, u životu i prilikom kreiranja novih projekata.    

Fotografije i ilustrirani sažetak izvještaja studijskog putovanja možete preuzeti klikom na sliku ili na linku ovdje!

Broj posjeta: 427.188
Danas: 185

Pratite nas na facebook-u
Povećaj mapu »


Podržavate li pokretanje inicijative za izmjenu i dopunu Zakona o zaštiti akumulacije Modrac ?
  « prethodne ankete


U zadnjih 10 godina je diareja ubila više djece nego svi oružani sukobi koji su se desili poslije drugog svjetskog rata. detaljnije
svi savjeti »Flag Counter