Smanjimo, reciklirajmo, hodajmo, mijenjajmo se... Zajedno možemo sve! - Reduzieren wir, recyclen wir, bewegen wir uns, verändern wir uns... Zusammen können wir alles! - Let's use less, recycle, be efficient, change our habits... Together we can do it all!

Projektima EE i OIE
do pozitivnih klimatskih promjena


Zakon o zaštiti akumulacija Modrac
 
Start-up energy+housing

Energetska savjetovališta
 u Tuzli i Sarajevu


Odgovorno upravljanje
 medicinskim otpadom


Partnerstvo za više
okolišne standarde u BiH

UNDP natječaj: “Obnovljivi izvori energije”

The UNDP Renewable Energy Challenge


webaward.me BiH2010


Od učešća javnosti
do održivog razvoja
 
 
Prečistite otpadne vode
po sistemu BiCon

Partneriwww.bicon-ag.ch

Prijatelji
www.metron.chwww.seecon.ch


www.poslodavcitk.com


www.boell.ba

www.aarhus.ba

www.zv.hr

www.bellsmovement.org


www.envforum.eu

www.ekologija.rs


www.mojaenergija.hr

http://nep.vitra.si

www.biologija.com.hr

www-pz.hodbina.ba

www.zelenaneretva.ba


www.greenpeace.com

www.udruzenje.bistrobih.ba
www.bistrobih.ba

www.ekotim.net

www.agree.net

www.Tuzla-x.com

www.komunalactz.com.ba

www.ekokuce.com

www.bhreportet.ba

www.tuzlarije.net

Efikasno korištenje toplotne energije

 
 
Bez energije nema života. Energija je sposobnost obavljanja rada, energija je kretanje, toplina, život. Energija je pokretač prirodnih procesa, pa tako i našeg života. Koristimo se njome da bismo radili i da bismo se hranili, ona osvjetljava naše gradove, pokreće bicikle, vozove, avione i ostala motorna vozila. Energiju trebamo za grijanje i hlađenje, za toplu vodu i za kuhanje. Sve što radimo povezano je s energijom u jednom ili drugom obliku.

Pretvaranje energije sagorijevanjem fosilnih goriva u toplotnu energiju ima višestruke štetne posljedice na okolinu:
  • Zagađenje zraka otpadnim česticama i gasovima koji utiču na nastajanje kiselih kiša i efekat staklenika,
  • Zagađenje vode i tla,
  • Iscrpljivanje neobnovljivih energetskih resursa.
Zbog toga termička zaštita i efikasno korištenje energije, korištenje obnovljivih izvora energije i zaštita okoliša danas postaju temeljem održivog razvoja.

Karakteristično za veliki dio stambenog i javnog sektora zgrada u Bosni i Hercegovini je pregrijavanje prostora koje se rješava, najneefikasnijim načinom, otvaranjem prozora. Umjesto da se jednostavno smanji dotok topline, on ostaje nepromijenjen, a prostorije se hlade prekomjernim prozračivanjem.

Smanjenjem temperature u prostorijama za nekoliko stepeni u većini bi se slučajeva postigla nepromijenjena toplotna udobnost korisnika oblaöenjem pulovera kratkeih rukava (svi smo često svjedoci da ljudi žive i rade u ljetnoj odjeći dok je vani temperatura ispod nule). Spomenuta je mjera potpuno besplatna, a ono što nas najvjerovatnije sprečava u njenom provođenju je činjenica da se račun za centralno grijanje bazira na površini, a ne na stvarnoj potrošnji energije.

Jedino bi se ugradnjom mjernih sistema, koji bi očitavali stvarnu potrošnju energije za grijanje i bili podloga za izračunavanje stvarnih troškova grijanja, nametnula nužnost štednje energije kroz primarnu potrebu uštede novca. U ovom trenutku sve što nas može natjerati da štedimo energiju reguliranjem temperature u prostoriji, jeste naša savjest i svijest o tome da radimo ispravnu stvar u borbi za očuvanje naše Planete (koju nismo naslijedili od svojih očeva, nego posudili od svoje djece).

Međutim, poznato je da većina građana u Bosni i Hercegovini nema zajedničko gradsko centralno grijanje (dobiveno iz industrije) i da većina koristi sopstvene kotlane za zagrijavanje svojih domova. Vlasnici domaćinstava koji imaju sopstvene kotlane su u mogućnosti da prate i regulišu cijeli sistem od kotla do radijatora i soba, tako da uz sprovođenje mjera štednje i praćenje sistema mogu ostvariti znatne uštede. Toplota ima svoj put, a praćenje i reguliranje toplote na navedenim mjestima (kotlu, ulazu u radijator, te na termostatu radijatora) je od iznimne važnosti.

Svakom stanu ili kući je potrebna vanjska energija u vidu goriva i struje da bi se zadovoljili zahtjevi stanovnika za toplotom. Prilikom pretvaranja nekog goriva u toplotu, što se dešava u kotlovnici, dolazi do izvjesnih gubitaka toplote. Ti gubici ne nastaju samo u kotlovnici, nego prate cijeli sistem centralnog grijanja, pa je važno pravilno održavati uređaj za grijanje i pratiti temperaturu na kotlu, ulazu u radijator i termostatu radijatora, kako bi gubici bili što manji.
Slijedeće mjesto na putu toplote je radijator i prostor koji treba da se zagrije. Na ovom nivou se mogu ostvariti velike uštede, ukoliko se toplota koristi uz racionalno ponašanje ukućana. I na kraju puta, toplota se gubi kroz zidove i ostale otvore na kući, gdje je kvalitetna toplotna izolacija preduslov za što manje gubitke.
 
 
Ovako toplota traži svoj put

Zamjena i održavanje kotla

Iskustva pokazuju da je kotao stariji od 10 godina energetsko-ekonomski isplativo zamijeniti novim. Prema zahtjevu EU Direktive o energetskim karakteristikama zgrada (2002/91/EC) sve kotlove u sistemima grijanja starije od 15 godina treba obavezno zamijeniti.

Energetski najefikasniji je kondenzacijski kotao, i kao takav se preporučuje za sisteme grijanja u, prvenstveno, većim kućama. Prilikom nabavke novog kotla preporuka je kupiti onaj sa što većom energetskom efikasnošću. Sa stajališta energetske uštede veoma zadovoljavajućim se pokazao kombinirani kotao koji služi za istovremeno grijanje prostorija i pripremu tople vode. Time što nije potreban spremnik za toplu vodu, izbjegavaju se toplotni gubici koje on, ma koliko dobro bio izoliran, u većoj ili manjoj mjeri uvijek uzrokuje.
 
 

Redovno održavanje sistema za grijanje prema uputama proizvođača, od izuzetne je važnosti za njegovo efikasno djelovanje. U slučajevima neodržavanih sistema za grijanje, razni faktori utiču na smanjenje energetske efikasnosti, što na kraju rezultira nepotrebnim gubicima toplotne energije.

Zaštita radijatora

Preporuka je da se iza radijatora smještenih na vanjskim zidovima postavi reflektirajuća folija ili neki drugi tip izolacije. Ako se radijator nalazi ispod prozora, prozorska daska ili neka polica iznad radijatora će, zapravo reflektirati topli zrak nazad u prostoriju i na taj način smanjiti toplotne gubitke kroz prozor.
Jednom ili dva puta tokom sezone grijanja je potrebno ispustiti nakupljeni zrak iz radijatora. Također, radijatori se ne smiju zaklanjati namještajem i zavjesama, jer to onemogućava nesmetano širenje toplote po prostoru.
 
 

Ugradnja termostata

Ugradnja termostata za podešavanje optimalne temperature na radijatore je jedna od mjera koja nas može dovesti do značajnih ušteda toplotne energije.

Optimalna temperatura je ona temperatura koja će nam pružiti ugodan osjećaj topline i ona ima različite vrijednosti u odnosu na prostoriju koja se zagrijava. Tako je optimalna temperatura kupatila 22 o C (podiok 4), dnevnog boravka 20-22 o C (podiok 3-4), spavaće sobe 16 – 18 o C (podiok 2-3), hodnika i prostorija koje manje koristimo 17 o C (podiok 2), prostorija koje rijetko koristimo 15 – 17 o C (podiok 1-2).

Regulisajnjem termostata radijatora, tako da se temperatura u prostoriji smanji za samo 1°C, godišnje se može uštedjeti cca 6% energije za grijanje.
 
Ukoliko je temperatura prostora 16º C, a želite je povećati na 20º C, postavljanje termostata na 25º C neće brže zagrijati vaš prostor, ali će zato potrošnja energije biti znatno veća!!!
 
 

Preporuke za kvalitetno prozračivanje

Prilikom zatvaranja prolaza zraka u cilju izbjegavanja propuha i gubitaka toplotne energije važno je imati na umu da svi uređaji s otvorenim plamenom (eng. fuel-burning devices) iz sigurnosnih razloga zahtijevaju nesmetan dotok svježeg zraka, te da kuhinje, kupatila i mašine za sušenje rublja trebaju dostatno prozračivanje radi izbjegavanja kondenzacije vodene pare.

Stalno otvorenim prozorima na kipu gubimo energiju i nemamo dobar kvalitet zraka. Prostorije provjetravajmo 2 -3 puta dnevno uz maksimalno otvaranje prozora u trajanju od 5 minuta. Na ovaj način ćemo imati manje gubitke energije, a više svježeg zraka.
 
 

Prozori i vrata

Da bi smo umanjili gubitak toplotne energije putem prozora i vrata najbolje je da, ako smo u mogućnosti, nabavimo nove prozore i vrata koji imaju vakum stakla i koji dobro dihtuju. Ukoliko nismo u mgućnosti da nabavimo novu stolariju, preporučuje se da se obavezno izoliraju postojeća vrata i prozori jer se na taj način značajno reduciraju toplotni gubici. Da bismo provjerili da li naši prozori i vrata dobro dihtuju, možemo se poslužiti slijedećim trikom. Otvorimo prozor (vrata) i stavimo papir između prozora (vrata) i rama, a onda ga zatvorimo. Povučemo papir i, ako smo papir izvukli bez ikakvog otpora, neophodno je izvršiti postavljanje dihtunga.
 
 

Zatvaranje dimnjaka

Često imamo kamine ili peći koje povremeno koristimo. Dimnjaci koji sprovode dim iz ovakvih peći i kamina mogu biti jedan od glavnih razloga propuha i toplotnih gubitaka, čak i u slučajevima kad se ne koristi otvoreni plamen. Za vjetrovitih dana, hladni zrak ulazi kroz dimnjak i uzrokuje propuh u raznim prostorijama kuće. Djelimično zatvaranje dimnjaka koji se ne koriste (obavezno treba ostaviti otvore za prozračivanje) značajno će reducirati toplotne gubitke. Procjenjuje se da se putem dimnjaka izgubi oko 25% toplotne energije.

Iskustva Centra za ekologiju i energiju u oblasti efikasnog korištenja energije

Centar za ekologiju i energiju je u sklopu projekta „ Energetske brigade Bosne i Hercegovine“ također načinio pozitivan pomak u oblasti efikasnog korištenja toplotne energije. Uposlenici Centra zajedno sa volonterima, profesorima u srednjim školama, učiteljima, učenicima i građanima, a sve u cilju promocije energetski efikasnih mjera u kućama i stanovima su izolirali: sedam škola, tri nevladine organizacije, dva obdaništa i jednu privatnu kuću. Instalirano je 4930 metara izolacijske trake,dok je 2500 djece prošlo kroz edukaciju.
 

Ova akcija je prvenstveno imala ulogu da skrene pažnju građana na provođenje mjera efikasnog korištenja i uštede toplotne energije izolacijom prozora i vrata, koje ne samo da donose uštedu novca, nego i manje korištenje fosilnih goriva. Smanjenim korištenjem fosilnih goriva smanjuje se i produkcija štetnih materija koje zagađuju zrak, tlo, vodu i dovode do pojave negativnih ekoloških efekata.
 

Broj posjeta: 427.188
Danas: 185

Pratite nas na facebook-u
Povećaj mapu »


Podržavate li pokretanje inicijative za izmjenu i dopunu Zakona o zaštiti akumulacije Modrac ?
  « prethodne ankete


Uključimo se u recikliranje, jer ćemo time smanjiti zagađenje okoliša za oko 75%, ušteda vode će biti oko 50% a električne energije za 60 - 90%. detaljnije
svi savjeti »Flag Counter