Smanjimo, reciklirajmo, hodajmo, mijenjajmo se... Zajedno možemo sve! - Reduzieren wir, recyclen wir, bewegen wir uns, verändern wir uns... Zusammen können wir alles! - Let's use less, recycle, be efficient, change our habits... Together we can do it all!

Projektima EE i OIE
do pozitivnih klimatskih promjena


Zakon o zaštiti akumulacija Modrac
 
Start-up energy+housing

Energetska savjetovališta
 u Tuzli i Sarajevu


Odgovorno upravljanje
 medicinskim otpadom


Partnerstvo za više
okolišne standarde u BiH

UNDP natječaj: “Obnovljivi izvori energije”

The UNDP Renewable Energy Challenge


webaward.me BiH2010


Od učešća javnosti
do održivog razvoja
 
 
Prečistite otpadne vode
po sistemu BiCon

Partneriwww.bicon-ag.ch

Prijatelji
www.metron.chwww.seecon.ch


www.poslodavcitk.com


www.boell.ba

www.aarhus.ba

www.zv.hr

www.bellsmovement.org


www.envforum.eu

www.ekologija.rs


www.mojaenergija.hr

http://nep.vitra.si

www.biologija.com.hr

www-pz.hodbina.ba

www.zelenaneretva.ba


www.greenpeace.com

www.udruzenje.bistrobih.ba
www.bistrobih.ba

www.ekotim.net

www.agree.net

www.Tuzla-x.com

www.komunalactz.com.ba

www.ekokuce.com

www.bhreportet.ba

www.tuzlarije.net

Energetske oznake

 
 
Kućanski aparati i uredska oprema troše više od četvrtine ukupne potrošnje električne energije u zemljama članicama Međunarodne agencije za energiju. To je, nakon potrošnje energije za saobraćaj, najbrže rastući sektor potrošnje energije.

Zato je energetska efikasnost aparata prepoznata kao način da se u prvom redu uštedi novac, jer se za isti nivo usluge utroši manje energije.

Izbjegnuta potreba za proizvodnjom električne energije znači:
  • izgradnju manje elektroenergetskih objekata,
  • manju potrebu za zemljištem,
  • manju emisiju štetnih tvari u okoliš izgaranjem fosilnih goriva,
  • manju emisiju ugljen dioksida,
čime se smanjuju rizici od klimatskih promjena.

Da bi se dostigli ovi ciljevi, treba poticati istraživanje, razvoj, proizvodnju i marketing proizvoda koji su energetski efikasniji nego proizvodi trenutno prisutni na tržištu i naravno, suzbijati kupovinu neefikasnih proizvoda.

Energetske oznake kućanskih aparata su jedan od načina da se kupcima skrene pažnja na potrošnju energije, cijenu i ekološke posljedice njihove odluke o kupnji aparata na okolš.

U većini zemalja svijeta postoje energetske oznake sa kategorijama efikasnosti, koje govore o kojoj se klasi potrošača radi. Ove oznake razvrstavaju aparate i uređaje prema unaprijed definiranim kategorijama. Zbog toga podjednak broj aparata i uređaja spada u srednje i lošije kategorije, a manji broj u bolje kategorije.

Evropska unija tako definira sedam kategorija (klasa) uređaja:
  • Vrlo efikasni (A,B),
  • Dobri (C),
  • Prosječni (D,E),
  • Neefikasni uređaji (F,G).
Sastav energetskog označavanja u Evropskoj uniji temelji se na energetskim oznakama s kategorijama koje su izvedene prema odnosu potrošnje uređaja u odnosu na potrošnju referentnog uređaja.
 

Kategorije su definirane tako da potrošnja prosječnog evropskog kućanskog uređaja (100%) pada između kategorija D i E.
 
ENERGETSKE I EKOLOŠKE OZNAKE
Evropska unija je 1992. godine (Uredba Evropskog parlamenta i Vijeća 880/92) pokrenula program "Evropska eko-oznaka" kojim se promoviraju proizvodi koji imaju smanjen ekološki uticaju i daju potpunu, nedvosmislenu i naučno utemeljenu informaciju o tom utjecaju.

U program su uključeni svakodnevni potrošački proizvodi (osim hrane, pića i lijekova) i do sada obuhvata dvadeset grupa proizvoda. Za uređaje za koje je propisano energetsko označavanje, evropska eko-oznaka u obliku stiliziranog cvijeta se stavlja u energetsku oznaku.
Evropska eko-oznaka

Energetsko označavanje se ne može na zadovoljavajući način primijeniti na uredske uređaje i potrošačku elektroniku.

Uredbom 2422/2001 Evropskog parlamenta i Vijeća, Evropska unija se pridružuje međunarodnom programu Energy Star koji je 1992. godine pokrenulo američko Ministarstvo za energiju (Department of Energy) i Agencija za zaštitu okoliša (Environmental Protection Agency) u suradnji s proizvođačima uređaja.

Uređaji koji zadovoljavaju određene specifikacije u potrošnji energije ili imaju dodatne funkcije koje omogućuju uštedu energije, oko četvrtina najboljih uređaja, dobivaju oznaku Energy star.
Energetska zvijezda Ministarstva za energiju SAD

Dakle, prilikom kupovine nekog od kućankog aparata treba obratiti pažnju na one kategorije uređaja koje manje troše, a više su efikasni. Ti uređaji na oznaci za energetsku efikasnost imaju slovo A ili B, a pored toga treba obratiti pažnju i na postojanje Evropske eko-oznake kao i Energetske zvijezde.

Broj posjeta: 435.793
Danas: 44

Pratite nas na facebook-u
Povećaj mapu »


Podržavate li pokretanje inicijative za izmjenu i dopunu Zakona o zaštiti akumulacije Modrac ?
  « prethodne ankete


Tave, lonci, šerpe i drugo posuđe za kuhanje treba imati ravno dnom, koje odgovaraja veličini ploče na električnom šporetu. detaljnije
svi savjeti »Flag Counter